Donderdag 23 oktober

Donderdag 23 oktober stond in het teken van Techno/House. We waren verrast door de verscheidenheid aan tracks die we hoorden! Van klassiekers tot pareltjes van nu, van snoeiharde ritmische techno tot diepe melodieuze house. Alle DJ’s hebben laten zien een korte degelijke set neer te kunnen zetten en zouden wat ons betreft niet misstaan in serieuze line-ups. Zeker niet als je bedenkt dat het merendeel van de DJ’s nog niet zoveel ervaring hadden in het draaien, of ervaring in het draaien buitenshuis. Dat brengt toch zeker een element van spanning met zich mee en daar hebben we gelukkig niets van gemerkt. We hopen dat iedereen het een toffe ervaring vond en wellicht mede dankzij dit kleine stukje exposure weer een nieuwe gig kunnen bijschrijven. En ohja, we hopen jullie natuurlijk weer te zien bij een volgende editie van Feed My Beat!

In gesprek met de DJ's
De Schim
deschim2

In gesprek met De Schim (echte naam Tim de Graaff). Allereerste vraag is natuurlijk hoe je over Feed My Beat gehoord hebt?

Ik heb familie wonen in Den Haag, in Wateringen (geloof ik). Die hadden een advertentie in de krant gezien, die weten dat ik draai en hadden mij een mail gestuurd. En ik dacht niet geschoten is altijd mis, dus ik probeer ‘t gewoon!

Je familie weet dus kennelijk dat je met muziek bezig bent. Tof! Hoelang al?

Toen ik achtien was kocht ik mijn eerste mengpaneel (ben nu 23) en ben in die tijd ook gaan draaien. Dat heb ik veel gedaan bij o.a. de Stalker in Haarlem, op eigen feestjes (ik organiseer kleine feestjes bij mij in de omgeving) en ook een tijdje in het Oosten van ‘t land, region Deventer Apeldoorn. De laatste tijd valt het wel mee, alleen in Haarlem af en toe.

Waarom ineens wat minder?

Ik heb toen ik 20 of 21 was Pfeiffer gekregen. Toen ben ik een jaar uit de roulatie geweest, ik kon ook niet meer uitgaan. In die periode zijn mijn contacten verwaterd, want ik was er gewoon een jaar niet. Iedereen ging natuurlijk door, dus ik moet nu weer een beetje opnieuw beginnen.

Opnieuw beginnen dus. En waar wil je eindigen? Ambities?

In en na de periode dat ik niet anders kon doen dan stoppen met draaien heb ik me vooral gestort op school en daarna fulltime werk. Maar al na een maand werken had ik het gevoel dat ik een heel groot deel van mijzelf miste. Dat ik niet meer was wie ik moest zijn. Toen heb ik CD-spelers gekocht (draaide eerst met Traktor). Dat gevoel wat ik daar weer van kreeg; ik moest en zou dat delen met mensen. Dat is waarom ik heel graag voor mensen muziek draai.

Bijzonder verhaal! Met een bijzondere twist: je bent van Traktor naar CD’s gegaan. De trend is juist andersom. Reden?

Ik had destijds een heel duur mengpaneel voor Traktor gekocht, maar dat leverde mij niet het resultaat waarop ik gehoopt had. De sound van Traktor sloop ondanks dat mengpaneel toch de muziek weer in en dat was voor mij niet wat ik wilde. Daarnaast sta je als je met Traktor draait vooral veel naar je scherm te kijken en als ik dat bij andere DJ’s zag, vond ik dat ze eigenlijk de helft van de tijd maar een beetje aan het lanterfanten waren. Of spelen met effectjes. Dat is ‘t voor mij gewoon niet zo.

En op zich is dat ook wel weer een trend. Sommige mensen vinden een sync-knop (of draaien met Traktor) ietwat nep. Kwam ook naar voren tijdens ADE, waar het vooral opviel in de EDM hoek. Heb je hierover een uitgesproken mening?

Nou, EDM is sowieso niet echt mijn ding. Maargoed, ze trekken wel een Ziggo dome helemaal vol. En als er mensen zijn die dat leuk vinden, dan moeten zed at vooral doen. Het is mijn muziek niet, maar ik heb er verder natuurlijk ook geen probleem mee.

Dat heb je netjes gezegd. Aan de andere kant van de medaille vinden we de DJ’s die jij juist heel tof vindt. Kun je er wat noemen?

Dimitri vind ik heel erg goed, maar dat is meer vanwege dat hij al zolang meedoet en op het moment de muziek draait die ik zelf ook heel goed vind (melodisch, dik). Mees Dierdorp is vrij rustige muziek, af en toe met een band erbij, hele rustige muziek maar wel erg mooi. Brok in je keel muziek.

En wat vind je ervan dat bijvoorbeeld deze namen juist geen Ziggo Dome volkrijgen? Is dat eigenlijk juist wel prettig? Of zou het groter mogen worden wat jou betreft?

Ik denk dat als het zo enorm aan de grote klok gehangen wordt, dat je dan krijgt dat heel veel mensen zulke muziek gaan draaien en dat dan de jeu er een beetje vanaf gaat. Dus ik vind het op zich wel prettig. Aan de andere kant Is het natuurlijk wel jammer dat je zo erg je best moet doen om een plekje te vinden waar je je ei kwijt kan.

Vanavond kun je jouw ei 40 minuten kwijt. In een demo mix die wij van jou luisterden kwamen we veel muzikaliteit tegen. Luister je ook veel naar andere soorten muziek?

Vroeger luisterde ik heel veel Rock (lacht), hele harde rock, richting Metal eigenlijk. Ik luister dat nog steeds als ik bijvoorbeeld aan het sporten ben. Daarnaast houd ik ook wel van rustigere electronische muziek, zoals electronica, chill-out, ambient, meer richting emotie dan danswerk.

Gevoelige jongen die Tim! J Laatste vraag en daarna mag je jouw plaatjes op gaan zetten. Deze vraag stellen we aan iedereen vanavond: vaak wordt er aan bekende DJ’s gevraagd of zij nog tips hebben voor de beginnende DJ. Vanavond draaien we dat om! Wat voor tips zou jij meegeven aan de gevestigde orde?

Ik heb het idee dat DJ’s vaak dezelfde set draaien. Ik kreeg een tijdje geleden dat gevoel bijvoorbeeld een beetje bij Arjuna Schiks, die hele mooie muziek maakt. Ik ben zelf continu bezig met downloaden van nieuwe muziek en ik had hier zomaar zes verschillende sets kunnen draaien. Dus met andere woorden; houd het afwisselend en interessant. Als mensen vaak naar je komen luisteren, zorg er dan niet voor dat ze regelmatig dezelfde platen horen. Ik vind dat zelf namelijk best wel jammer, omdat ik elke keer wel iets anders verwacht.

Helder! En nog even over die eigen feesten, ga je die wel nog doen?

De (randje legale) feestjes komen er volgende zomer weer aan. Met Oud en Nieuw staan er wat dingen gepland. Mensen kunnen op de hoogte blijven via facebook. Zoeken op MiniRoom, kan niet missen!

De Schim op Soundcloud:
Wicked John
Wicked-john-400x400

John van der Kruyt, A.K.A. WICKED JOHN! Welkom vanavond. Een paar vraagjes, en dan mag je weer weg. Vraag 1: Hoe ben je bij Feed My Beat terecht gekomen?

Een vriend attendeerde mij over Feed My Beat. Even gekeken wat het was, en mijzelf toen maar meteen aangemeld.

Die vriend van jou doet dat niet voor niets natuurlijk. Hoelang ben je al met muziek bezig?

Ik draai al wel wat jaartjes. Ik heb hiervoor, een jaar of 10 geleden, veel gedraaid in bijvoorbeeld de O, de Asta en Cocoon. Ik vond het toen op een gegeven moment wel mooi geweest en stopte met draaien. Sind seen jaar heb ik het weer opgepakt. Ik nam wat mixes op, stuurde dit naar mijn netwerk en heb op wat kleine festivals gedraaid.

Al wat verder dus dan de beginner! Waar gaat dit heen dan, als het aan jou ligt?

Ik wil hier heel graag verder mee komen. Ik werk nu samen met een producer, waarmee we proberen een eigen sound te maken. Deep House met een randje Techno. Het is zeker de bedoeling dat dit ons verder gaat brengen

Neem je uit dit nieuwe hoofdstuk nog iets mee uit het verleden?

Behalve m’n roots (trance, deephouse, techno), ook een instelling. Vroeger draaide men vooral met vinyl. Je kon daarmee niet doen alsof. Dat kan nu wel met onder andere USB-Sticks (of: de USB-stickmannen). Dat vind ik jammer. Ik draai zelf met CD en Vinyl en wil toch wel graag “live” blijven draaien. Als je dat niet doet, vind ik het zonde van het vak en je eigen kracht als DJ gaat ermee achteruit, vind ik.

Over eigen krachten gesproken, wat is jouw verborgen kracht als DJ?

Dat zit ‘m al een beetje in de naam “Wicked John”. Ik heb vaak vreemde transities die wel kunnen, maar eigenlijk ook weer niet. Dat maakt ‘t wel echt ff gek.

Maar je produceert bijvoorbeeld ook. Heeft dat invloed op de set?

Ja inderdaad en we releasen op dit moment ook al platen. Het heeft invloed in die zin dat we natuurlijk graag ons eigen werk voorbij laten komen. Echt het live werk (live eigen muziek performen) hebben we ook gedaan, maar vergt heel veel voorbereiding. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen toch de nummers via CD af te spelen.

Je brengt muziek uit, draait al wat jaartjes: toch best wat ervaring. Is het toch moeilijk om jezelf in de markt te draaien/produceren?

Ja zeker, het is verschrikkelijk. Platenlabels doen niets met je, als ik boekingskantoren aanschrijf hebben ze nooit plek voor een onbekende. Uit frustratie ben ik maar zelf een boekingskantoor en platenlabel begonnen. Dan maar zelf doen!

Moet je dat natuurlijk wel ff noemen…

GPRECORDS! Er vallen dj’s en zangeressen onder, en dus ook producers

Ok dan! Laatste vraag en daarna mag je jouw plaatjes op gaan zetten. Deze vraag stellen we aan iedereen vanavond: vaak wordt er aan bekende DJ’s gevraagd of zij nog tips hebben voor de beginnende DJ. Vanavond draaien we dat om! Wat voor tips zou jij meegeven aan de gevestigde orde?

Ik zou ze willen vragen hun eigen sound te maken, in plaats van met ghost producers te werken. Ik vind dat niet kunnen.

Dus als je geen muziek kan maken, maak het dan ook gewoon niet?

Inderdaad ja!

Wicked John op Mixcloud:
Conjunct
dillenverschoor

Goedenavond Dillen Verschoor A.K.A. Conjunct! Hoe ben je bij Feed My Beat terecht gekomen?

Via Dominique van der Bas, van DJ2BE (mede organisator Feed My Beat). Daar ben ik lessen gaan volgen. Ik had al wel ervaring met draaien, maar nog niet op Pioneer systemen, vandaar.

We hebben vandaag al flink wat ambities voorbij horen komen. Die heb jij vast ook wel?

Oh ja zeker, die heeft iedereen. Mijn droom is om op Awakenings te draaien, maar dat is een hele verre droom. Tot die tijd blijf ik gewoon doen wat ik nu doe. Het gaat mij vooral ook om de ervaring, eventueel geld verdienen boeit me niets, ik vind het gewoon vet om te doen.

Wat vind je er dan zo tof aan? Waarom is muziek jouw hobby?

Ik hou gewoon van muziek, het is passie. Mijn ouders hebben veel met muziek gedaan, mijn broer ook en ik ben van jongs af aan met muziek geweest. Altijd ook al in de dance hoek. Ik begon op m’n twaalfde met produceren in Fruity Loops (Dillen is nu 21). Ik begon met beats, en dat heeft geresulteerd ik wat ik nu doe en wat je straks gaat horen.

Je draait pure Techno. Wat doet Techno met jou?

Ga maar eens een keer naar een Techno feestje (lacht)!

Probeer dat eens te omschrijven?

Meeslepend, (uhhh), het energie opbouwende aspect. Juist omdat er zo weinig elementen zijn, is het heel opzwepend als er dan een element bij komt. Als je constant hetzelfde hoort, en er komt ineens iets bij, geeft dat een kick. Dat zijn de momenten, die zijn gaaf.

Is Techno voor jou even ‘muzikaal’ als Trance bijvoorbeeld?

Zeker, maar op een andere manier. Trance is heel melodieus, veel harmonieën. Techno is meer percussie, spelen met effecten. Een Techno set is niet het aan elkaar draaien van plaatjes vind ik. Eigenlijk is het ‘t opnieuw maken van techno tracks door het live brengen van de muziek. Live je tracks opbouwen. Dat is ook waar ik zelf naartoe wil. Een geode Techno set is gevarieerd, bouwt goed op naar het einde toe, blijft in 1 lijn, maar zorgt ervoor dat het niet te monotoon blijft. Mijn grote held hierin is Adam Beyer en alle gasten van Drumcode.

Bij het live opbouwen van tracks is het zeker wel handig dat je ook produceert?

Ja, ik draai ook vaak eigen tracks. Ik heb al wat uitgebracht bij Funk & Deep, een Amerikaans platenlabel. Erg cool, want het label krijgt support van grote artiesten als Sven Vath en Carl Cox. Ik hoop uiteindelijk ook opgepikt te worden.

Je bent dus een talentvolle DJ en producer. Hoe nu verder?

Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik breng nu muziek uit, breid mijn netwerk uit door bijvoorbeeld hieraan mee te doen en organiseer zelf feestjes. Vorige maand hebben we de eerste (succesvolle) editie gehad van Club Dieper in de Rootz in Den Haag. Volle zaal!

Dus ook Deep House / Techno trekt volle zalen? Hoe doe je dat?

Jonge mensen leren nu house kennen door de commerciële meuk die er op de radio gedraaid wordt. Als ze wat ouder en volwassener worden, gaan ze vanzelf ook wat andere muziek opzoeken. Dat is wat er nu heel veel gebeurt naar mijn idee.

Grappig. Dat zei Martien V ook al. Een soort “zelfreinigend” effect. Mensen zijn vanzelf klaar met de wat oppervlakkigere muziek en zoeken diepgang op?

Ja precies. Zo ben ik er zelf ook gekomen. Ik luisterde zelf in het begin ook de hitjes. Op een gegeven moment ga je zelf op ontdekking. Wat is er eigenlijk nog meer te vinden in deze branche?  Dan kom je gauw op de underground scene uit. En daar ben ik blijven hangen.

En hoe zorg je ervoor dat mensen dan bijvoorbeeld jou ontdekken in die underground scene? Tips?

Jezelf presenteren aan letterlijk iedereen. Veel draaien, actief zijn op social media. Muziek opsturen naar blogs. Als ze denken “daar heb je hem weer”, gewoon nog een keer sturen. Blijven doorgaan. Als je zeker bent van je zaak, kom je er wel.

En als we dan toch inzoomen op jou: wat maakt jou bijzonder, of uniek?

Wat ik veel zie tegenwoordig is dat gasten alleen maar draaien, en niet produceren. Dat doe ik wel, dus dat is een pluspuntje. Dat hoor je terug in mijn set, omdat ik ook mijn eigen tracks draai. Dus dat maakt het wel uniek. Het heeft ook invloed op mijn platenkeuze. Als je produceert, let je ook op de kwaliteit van tracks. Die moet gewoon heel goed zijn.

Je hebt ons overtuigd! Laatste vraag en daarna mag je jouw plaatjes op gaan zetten. Deze vraag stellen we aan iedereen vanavond: vaak wordt er aan bekende DJ’s gevraagd of zij nog tips hebben voor de beginnende DJ. Vanavond draaien we dat om! Wat voor tips zou jij meegeven aan de gevestigde orde?

Ik zou graag zien dat ze meer mijn platen gaan draaien (lacht). Ik mis niet zoveel eigenlijk in wat mijn voorbeelden aan het doen zijn. Ik kan alleen maar zeggen wat het wel moet zijn: het moet gewoon kloppen. De line-up op bijvoorbeeld Awakenings was perfect, en dat is ook heel belangrijk. Eigenlijk ben ik best wel tevreden over wat ik hoor.

Conjunct op Soundcloud
De La Mar
de-la-mar

Mario (A.K.A. De La Mar)! Allereerst even een standaard vraag: Hoe ben je bij Feed My Beat terecht gekomen?

Ik ben opgregroeid met onder andere housemuziek en dacht vaak: hier moet ik iets mee gaan doen. Dat heeft een tijdje geduurd, want ik draai nu ongeveer een jaar. Toen ik voor het eerst een plaat opzette voor publiek wist ik dat ik dit vaker wilde gaan doen. Vandaar mijn aanmelding.

Opgegroeid met housemuziek? Dan heb je vast wel een mening over de dance stylen van tegenwoordig? Kun je je daarin vinden?

Zo, dat vind ik een moeilijke vraag (Mario zucht “oeehhh…”). Ik heb het gevoel dat de housemuziek die ongeveer 20 jaar geleden gedraaid werd meer emotie in zich had. Of beter gezegd: passie. Muziek maken kun je tegenwoordig ook gewoon doen voor de leuk, uit verveling, of gewoon omdat je het leuk vindt. Ik kon de echte passie meer horen in muziek van 20 jaar geleden dan ik dat nu doe.

Probeer je dat ook te laten horen aan het publiek? Horen we dit terug in je sets?

Zeker wel, al zal ik vanavond minder klassiekers draaien. Ik probeer een mix te maken van muziek van toen en van nu. Ik geef vaak ook de voorkeur aan klassiekers die in een nieuw jasje zijn gestoken.

Nog even over je aanmelding; hoe ambitieus ben je met betrekking tot je eigen DJ carriere?

Het DJ’en vind ik te gek en Ik heb gemerkt dat het zeer verslavend werkt. Toch heb ik geen ambities om een grote DJ te worden. Wel zou ik graag op meer feestjes wilen draaien, puur om met mijn hobby bezig te zijn en de verslaving te voeden.

Je hoeft ook geen wereldberoemde DJ te zijn om op leuke feestjes te draaien natuurlijk. Maar wanneer moeten we nu JOU bellen? Kun je jezelf ergens in onderscheiden?

Dat vind ik weer een hele moeilijke vraag, haha.

Jezelf prijzen is ook niet makkelijk. Maar we willen toch een antwoord!

Als ik dan toch iets moet noemen: ik houd van veel verschillende stijlen muziek en dat hoor je terug in mijn sets. Ik ben dus wel heel divers. Daarnaast ben ik ook iemand die naar het publiek kijkt en luistert, al heb ik wel meer optredens nodig om daar beter in te worden. Ik draai het liefst mijn eigen muziek natuurlijk, maar DJ’en is ook entertainen vind ik. Dus ik zoek naar een mooie middenweg.

En we gaan zo horen hoe die middenweg klinkt! Maar eerst nog een vraag: denk je dat Feed My Beat je kan helpen in wat je wilt bereiken? 

Jazeker. Ik vind het in de eerste plaats een supergaaf initiatief, want probeer maar eens als beginnende DJ op te vallen tussen de gevestigde orde. Dan moet je puur geluk hebben. Dan is dit wel een hele gave manier toch betrokken te worden in dat wereldje. Of je er nou veel groter mee wordt of gewoon een paar leuke gigs mee binnenhaalt, dat maakt me niet zoveel uit. Ik vind het belangrijker dat ik de mogelijkheid krijg om te draaien!

Duidelijk! Laatste vraag en daarna mag je jouw plaatjes op gaan zetten. Deze vraag stellen we aan iedereen vanavond: vaak wordt er aan bekende DJ’s gevraagd of zij nog tips hebben voor de beginnende DJ. Vanavond draaien we dat om! Wat voor tips zou jij meegeven aan de gevestigde orde?

Ik vind sowieso dat de grote gevestigde namen zich alleen maar met mainstream muziek bezig houden, waaronder EDM. Tech-House staat teveel in de schaduw daarvan bijvoorbeeld. Ik zou heel graag zien dat de grotere namen ook wat breder worden en meer stijlen implementeren in hun sets.

Dank je wel Mario. We gaan het doorgeven aan Armin ;-)

 

 

De La Mar op Soundcloud:
Martien V
martienv

Martien V! Laten we beginnen met hoe je bij Feed My Beat terecht bent gekomen?

Ik zag het op facebook voorbij komen en dacht: dat is wat voor mij. Ik ben vorige keer naar Feed My Beat geweest in Den Haag, bij Bink36 en dat vond ik een supertof initiatief (dat vind ik nog steeds). Ik vind het te gek dat beginnnende dj’s en producers en mensen die al langer bezig zijn bij elkaark omen. Precies dat idee dat je ze van een eilandje af moet halen.

Dus ik dacht: wat voor steentje kan ik bijdragen? Draainen natuurllijk! Wanneer komen jullie naar Amsterdam?

Nou, we hopen vrij snel! Maar we moeten eerst een interview afmaken. Jij bent van mijn generatie en dat betekent in ieder geval niet van de jongste generatie. Ben je ook op latere leeftijd begonnen met draaien?

Leeftijd vind ik altijd een heel moeilijk punt (lacht). Ik ben inderdaad laat begonnen, maar ik heb natuurlijk ook veel meegemaakt qua clubs, muziek en house historie. Ik houd enorm van classics, die geven mij een warm en nostalgisch gevoel. Maar ik kan ook erg genieten van de producties van nu, en de combinatie van toen en nu. Met betrekking tot draaien; dat wilde ik altijd al. Altijd met muziek bezig geweest en een soort database aangelegd in mijn hoofd. Er staan al 8 of 9 jaar draaitafels bij mij thuis en ik ben het gewoon veel gaan doen, voor mijzelf. En sinds een jaar dus ook wel beroepsmatig. Dat doe ik overigens naast mijn huidige baan als onderwijskundige (ik geef les in discussievaardigheden). Daarin ben ik ook met mensen bezig. Ervaringen delen. Dat komt terug in het DJ’en.

Draai je op publiek, of op je eigen sound?

Ik denk dat ik heel erg gevoelig ben voor publiek, maar dat is tegelijkertijd mijn valkuil. Zoals vanavond, ik heb echt een dikke lijst muziek, maar ik heb toch weer anders gedraaid zoals ik had bedacht. Het is af gaan op je gevoel.

Mis je dat bij andere DJ’s? Gevoel? Bijvoorbeeld bij de meest populaire dance stroming van nu: EDM?

Hardwell is niet voor niets de nummer 1 van de wereld, dus mensen vinden dat mooi. Dan kan ik wel zeggen dat ik de muziek die ik draai mooier vind, maar smaken verschillen nu eenmaal.

Da’s zeker waar. Maar gevoel kan ook een beleving zijn. Zit er nog genoeg gevoel in de populaire dance muziek? Want dance is toch steeds meer een popproduct aan het worden?

Het is een feit dat dance muziek meer popmuziek is ja. Vroeger beleefde je veel meer. Alles kon ook gewoon, het was een hele andere periode. Er was meer diversiteit. Als ik nu naar bijvoorbeeld Space kijk op Ibiza, denk ik: eenheidsworst. En misschien is het wel prima muziek, maar ik krijg niet meer hetzelfde gevoel als ik vroeger kreeg, waar je ook verrast kon worden door de mensen zelf. Iedereen had zijn eigen identiteit en nu zie ik toch iedereen met hetzelfde broekje, dezelfde schoentjes, etc. Het lijkt wel alsof mensen banger zijn hun ware identiteit te laten zien en dat hoor je misschien ook wel in de muziek.

En jouw identiteit als DJ? Wat moet er over een paar jaar in je biografie staan? Wat wil je bereiken?

Ik heb wel een droom ja. Dromen is beter dan niet dromen. Ik zou het fantastisch vinden om op een groot festival te staan. De energie over te brengen.

Klinkt haalbaar! Laatste vraag en daarna mag je jouw plaatjes op gaan zetten. Deze vraag stellen we aan iedereen vanavond: vaak wordt er aan bekende DJ’s gevraagd of zij nog tips hebben voor de beginnende DJ. Vanavond draaien we dat om! Wat voor tips zou jij meegeven aan de gevestigde orde?

Blijf op je gevoel af gaan. Ik kan me voorstellen dat als je vijf gigs op een avond hebt en je constant in een vliegtuig zit, je je eigen gevoel gewoon kwijtraakt. Dat je gewoon een playlistje afwerkt. Nou misschien moet je dan toch een gig afzeggen, of twee. Wat mij betreft gaat het om de passie, niet het geld.

Maar als je in de situatie zou  komen waarin je eventueel wel veel geld zou kunnen verdienen door vijf gigs op een avond te draaien op verschillende plekken in de wereld? Zou je die kans pakken?

Ik weet niet wat ik zou doen, ik ben daar nog niet natuurlijk. Maar de kans zou ik sowieso pakken natuurlijk, om ‘t te ervaren. Maar ik denk wel dat ik op een punt zou komen dat ik denk: dit gaat te ver. Ik ben mijn gevoel kwijt. En als ik mijn gevoel kwijt ben als ik een set draai, dan gaat het niet goed met me, dan is mijn passie weg.

Tot slot: zijn er wel genoeg mensen die een DJ met passie willen zien? Of zien we tegenwoordig liever een DJ waarvan we weten wat we kunnen verwachten?

Ik denk dat fases zijn. Er is een conjunctuur. Dat er nu heel veel mensen zijn die de voorkeur geven aan dat laatste, kan zomaar anders zijn over 5 of 10 jaar. We hoeven ons daarover niet druk te maken. Dat we weer liever een DJ zien die elke avond wat anders doet, vanuit ‘t hart en onvoorspelbaar, dat komt wel weer. Daar geloof ik in.

Martien V op Soundcloud:
Nelis Diephuizen
Nelis_Diephuizen

Nelis Massing, A.K.A. Nelis Diephuizen! Welkom. Wederom iemand van de iets oudere generatie!

Klopt, maar ik ben wel al vanaf mijn 14e bezig met housemuziek hoor :-)

Had niet anders verwacht. Hoe ben je met Feed My Beat in aanraking gekomen?

Via Facebook. Ik las dat jullie DJ’s zochten die meer willen gaan draaien in onder andere Den Haag en dat leek me tof. Ik heb al wel wat feestjes gehad in Den Haag, maar niet zoveel. Techno is heel moeilijk. Ik heb laatst wel op Hypersonic gedraaid (na het winnen van een DJ Contest) en toen stond ik tussen Shifted en Heiko Laux.

Hoelang ben je al aan het proberen verder te komen in het DJ’en?

Eigenlijk ben ik al heel lang bezig met muziek. Vooral thuis plaatjes draaien. En dan ben je bezig, dan voelt dat lekker en dan wil je meer. Dan word je een keer gevraagd op een feestje, gaan mensen uit hun dak en dan wil je dat vaker doen!

Maar dat is dus nog niet genoeg gebeurd. Hoe komt dat?

Stiekem heb ik er gewoon niet zoveel aan gedaan. Komt ook omdat mijn stijl (Techno) in Den Haag gewoon moeilijk is. Het komt nu wel wat meer op, maar het blijft lastig.

Je bent de tweede Techno man vanavond. Hoe is dat bij begonnen, die Techno kriebels?

Het begon voor mij op school. Er kwamen mensen met CD’s aanzetten met Techno en Trance erop. Die muziek vond ik te gek. Ik was niet zozeer fan van bepaalde namen; het waren vooral de stijlen muziek en de feesten die ik te gek vond. Toen ik wat ouder werd, werd ik me ook wat bewuster van namen. Dan ging ik naar Carl Cox in de RAI bijvoorbeeld, toen de grotere, meer massale feesten op kwamen zetten. Nu ligt dat wel iets anders voor mij.

Hoe zit dat nu dan?

Nu focus ik me wel meer op namen. Jozef Capriati bijvoorbeeld vind ik te gek, Marc Antonio, Junction Hands; een beetje het Italiaanse werk van nu.

De meeste DJ’s vanavond hebben naast hun muzikale leven overdag iets heel anders te doen. Wat doe jij eigenlijk ernaast?

We hebben jaren lang een entertainment bedrijf gehad met onder andere danseressen. Zo kwam ik zelf ook op veel feesten en dan dacht ik vaak: dit moet anders! Dan kwam ik na de klus thuis en had ik zelf de drang om te draaien. Maar ik was destijds meer met de feesten bezig. Op een gegeven moment zei ik tegen mijn vriendin: ik ga nu nieuwe CD-spelers kopen en weer beginnen!

En elk nieuw begin, heeft een einddoel. Wat is die van jou? Ambities?

Ja ik zou natuurlijk veel meer willen draaien. Dat sowieso. Produceren wil ik ook gaan leren. Als DJ zou ik graag een keer op Awakenings willen draaien, maar dat wordt heel lastig. Ik kijk wel op tegen Joop Junior bijvoorbeeld uit Den Haag, die met Oud en Nieuw in de Gashouder staat. Ik heb niet zoveel met zijn muziek, maar ik vind het wel echt kikke dat een jongen uit Den Haag daar staat.

Misschien ligt dat voor jou in het verschiet joh! Maar dan is het wel belangrijk dat je iets unieks kan brengen. Wat is jouw sterke kant als DJ?

Ik ben iemand die volhoudt. De aanhouder wint. De stijl die ik draai is niet heel erg populair, maar ik blijf het wel gewoon draaien. Ik organiseer ook mijn eigen feesten (waarvan sommige op het randje van legaal in bijvoorbeeld een bos), dus ik weet ook wel wat af van organiseren.

Dat de stijl die jij draait niet populair is, heb je een idee hoe dat komt?

De wat meer ritmische Techno is nog wel redelijk toegankelijk. Maar zodra het monotoon wordt en wat dieper, haken nogal wat mensen af. Maar dat vind ik juist te gek. Dat je erin kan verdwijnen, de tijd kwijtraakt en gewoon maar door kan gaan.

Zoals je al zei: de aanhouder wint. Mischien moet je eens gaan praten met Conjunct! Laatste vraag en daarna mag je jouw plaatjes op gaan zetten. Deze vraag stellen we aan iedereen vanavond: vaak wordt er aan bekende DJ’s gevraagd of zij nog tips hebben voor de beginnende DJ. Vanavond draaien we dat om! Wat voor tips zou jij meegeven aan de gevestigde orde?

Ik zou zeggen: de gages moeten omlaag, evenals de ticketprijzen. De DJ heeft echt de dance scene “overgenomen”. Grote organisaties willen allemaal een bepaalde DJ, en dat kost dan ineens flink wat geld. En op zich, als dat het waard is, prima. Maar ik zie toch dat veel DJ’s eigenlijk meer mee staan te dansen met het publiek en muzikaal niet zoveel bijzonders doen. Vaak nog helemaal apestoned ook. Prima hoor, maar dan mag de gage wel wat omlaag vind ik.

Als hij zich helemaal voor het publiek zou geven in plaats van z’n vrienden achter de booth, tja. Ander verhaal. Maar lavenloos achter de decks staan en niet eens weten wat je moet doen als het geluid uitvalt, dan verdien je het niet om zoveel te verdienen. 

Nelis Diephuizen op Soundcloud: